tvätta tak
02/03/2023

Alger, mossa och lav på taket kan vara en plåga för många husägare och företag. Det kan se oappetitligt ut och kan även orsaka skador på taket om det inte tas bort på rätt sätt. Men innan du väljer en metod för att ta bort påväxter på taket, är det viktigt att förstå vilka risker och nackdelar olika metoder innebär.

Högtryckstvätt: En vanlig men farlig metod

Högtryckstvätt är en metod som används ofta för att rengöra olika ytor och ta bort skräp och föroreningar. Men när det gäller påväxt på taket finns det flera skäl till varför det är en dålig idé att använda högtryckstvätt.

Skador på taktegeln: En av de största riskerna med högtryckstvätt är att den kan skada taktegeln. Högtryckstvätten kan orsaka att tegeln spricker eller går sönder, vilket kan leda till läckage och skador på huset. Detta kan bli en dyr reparation att åtgärda.

Borttagning av skyddande beläggningar: En annan nackdel med högtryckstvätt är att den kan ta bort skyddande beläggningar på taket. Dessa beläggningar hjälper till att skydda taket mot väder och vind, så att det håller längre. Men högtryckstvätten kan avlägsna dessa beläggningar, vilket gör taket mer mottagligt för skador i framtiden.

Alternativa metoder för att ta bort mossa

Så vad är då en bättre metod för att bli av med påväxt på taket? Här är två alternativ som är mer skonsamma mot taket:

Manuell borttagning: En metod som inte skadar taket är att plocka bort mossan manuellt med hjälp av verktyg. Detta kan vara en tidseffektiv metod om du bara har en liten mängd mossa att ta bort, och det är en säker metod som inte riskerar att skada taket.

Specialrengöringsmedel: Det finns också speciella rengöringsmedel som är säkra att använda på tak och som kan hjälpa till att förebygga att mossa växer tillbaka. Dessa medel är ofta mer skonsamma mot taket än högtryckstvätt och kan ge långvarigt resultat.

Svea Takvård: Vi förlänger takets livslängd

Om du vill vara säker på att mossan på taket tas bort på ett säkert och skonsamt sätt, kan du vända dig till Svea Takvård. Vår verksamhet erbjuder tjänster för att ta bort mossa från tak i Stockholm, Uppsala, Dalarna, Malmö, Helsingborg och andra närliggande orter.

Vi utför gratis takinspektioner där vi noga kontrollerar takets hälsa, hur mycket mossa som har vuxit på det och vilken typ av behandling taket behöver. När vi tar bort mossa från ett tak, garanterar vi att inget mer kommer att växa på det i minst 4 år.

Vår behandling inkluderar att vi:

  • Tar bort mossan manuellt
  • Rengör hängrännor
  • Behandlar taket med vårt mossborttagningsmedel (med 4års garanti)
  • Byter ut skadade takpannor
  • Städar upp och ser till att allt ser bra ut när vi lämnar platsen

Slutsats: Var försiktig med högtryckstvätt på taket

Att ta bort skadliga påväxter på taket är viktigt för att skydda huset och hålla det snyggt, men det är också viktigt att välja rätt metod för att göra det. Högtryckstvätt är en vanlig metod, men som vi har sett finns det flera skäl till varför det inte är den bästa lösningen. Det kan skada taktegeln, ta bort skyddande beläggningar och orsaka andra skador.

Istället för högtryckstvätt kan du välja alternativa metoder som manuell borttagning eller specialrengöringsmedel. Dessa metoder är ofta mer skonsamma mot taket och kan ge långvarigt resultat, men det är viktigt att du jämför priser och konsulterar en redovisningsbyrå i Stockholm för att få en uppfattning om vilken metod som är mest kostnadseffektiv för ditt tak. Svea Takvård kan hjälpa dig att bedöma tillståndet på ditt tak och rådgöra om lämpliga åtgärder för att underhålla och reparera det.

Låt professionella takvårdare göra jobbet!

Om du letar efter en professionell tjänst för att ta bort mossa från taket, kan du vända dig till Svea Takvård. Vi erbjuder tjänster för att ta bort mossa från tak i Stockholm, Uppsala, Dalarna, Malmö, Helsingborg och andra närliggande orter. Med vår höga servicenivå och kvalitet på arbetet kan du vara säker på att taket får den vård och omsorg det behöver. Kontakta oss idag för att boka en tjänst eller få mer information.

Med vår höga servicenivå och kvalitet på arbetet kan du vara säker på att taket får den vård och omsorg det behöver. Kontakta oss idag för att boka en besiktning eller få mer information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boka en kostnadsfri
takbesiktning

Fyll i formuläret nedan så hjälper vårt team dig gärna

 

BOKA kostnadsfri besiktning